
Kwas mlekowy znajduje zastosowanie w kosmetologi, dermatologi i medycynie. W naszym organizmie wytwarzany jest w mięśniach podczas intensywnego wysiłku fizycznego.
Pałeczki kwasu mlekowego wykorzystywane są jako probiotyki i działają w chorobach ukłdu pokarmowego. Bakterie kwasu mlekowego znajdują swoje zastosowanie w ginekologi, występują w preparatach do higieny intymnej oraz znalazły swoje zastosowanie w preparatach do przekwitana.
Kwas mlekowy to zwiazek chemiczny zaliczany do hydroksykwasów (AHA). Jest humektanem i składnikiem NMF poprawiając nawilżenie skóry. Znajduje zastosowanie w normalizacji procesów złuszczania naskórka, działa przeciwbakteryjnie. W kosmetyce znalazł zastosowanie jako naturalny lifting skóry, poprzez działanie ujędrniające, spłycające zmarszczki, a także rozjaśnia przebarwienia, wygładza drobne blizny i rozstępy.
Stosowanie niskich stężeń tego kwasu do 10% w kosmetykach ma działanie nawilżające, zapobiega utracie wody oraz pobudza produkcję ceramidów chroniąc naturalna barierę ochronną skóry.
W wyższych stężeniach 20%-30% wykorzystuje się kwas L-mlekowy, który wykazuje działanie złuszczające. Stosuje się go w kosmetyce w peelingach chemicznych. Podczas eksfoliacji kwas mlekowy w kontrolowany sposób zaczyna działać na przebarwienia, zmarszczki, blizny i rozstępy. Dzieje się to za sprawą pobudzenia kolagenu i elastyny co wpływa na poprawę jędrności i elastyczności skóry. Hamuje syntezę melaniny co wpływa na rozjaśnienie przebarwień.
Kwas mlekowy sprawdza się również przy skórze trądzikowej i łojotokowej, dzięki działaniu antybakteryjnemu.
Znajduje również zatosowanie w schorzeniach nadmiernego rogowacenia stóp, nagniotkach i modzelach, a także w płynach do higieny intymnej oraz w preparatach do włosów. W produktach do włosów pobudza cebulki włosów, pomaga w walce z łupieżem i łojotokiem.
Podsumowując, kwas mlekowy posiada szerokie zastosowanie zarówno w kosmetologi, medycynie i dermatologi. Kwas mlekowy czesto w praktyce gabinetowej jest niedoceniany, z racji mniejszego działania złuszczającego. Myślę, że po tym materiale zakochacie się w klasie mlekowym i chętniej będziecie wybierać produkty z tym kwasem.